lördag 7 juni 2008

Någon som vet?VAD är det här för något? Kallas för Mallrikar och är i lera visst. Kolla här: http://www.ufo.se/blogg/index.php?entry=entry080604-232022

Ja, är det någon som vet så hör gärna av er? Vore intressant att få veta.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hur stora är de häringa grejjerna då?

Linda sa...

Bra fråga! Jag ska höra efter.

Anonym sa...

En mallrik är oftast något mindre än en handflatas storlek men det varierar så klart efter formen. Jag brukade leta sådana när jag var mindre, de jag hittade fanns i lerig sjöbotten i Bråviken. De är någon form av stelnad lera, alltid väldigt släta, känns brända, kanske något slags fosil.

Det intresanta är att jag har namnet mallrik men eftersom ingen tycks känna till det undrar jag hur det kommer sig att min familj kan namnet. De kanske har ett mer vetenskapligt namn de är kända under?

Anonym sa...

Marleka (mallricka) är en gråbrun eller gulbrun konkretion av kalciumkarbonat, ofta skivformig med rundade sidor. Marlekor bildas i leror i Skandinavien främst i glacialleror. Bildningsprocessen är omdiskuterad, men innefattar ibland utfällning av kalciumkarbonat runt organiskt material statt i föruttnelse, eftersom man kan finna fiskskelett eller snäckskal inuti marlekor. I Finland kallas de imatrastenar, ett namn som även används internationellt. Folktron bakom marlekor torde vara att de använts som ett skydd mot maran, ungefär som markvastarna, dvs maran skulle bli så intresserad av "leksaken" att den glömde sitt egentliga ärende, att framkalla mardrömmar hos sovande.

Linda sa...

Ja, vad glad jag blir. Vilka svar! Stort tack! Jag kunde väl inte tro att de INTE var gjorda på nåt annat vis än genom mänsklig hand? Har "ni" anonyma några såna kvar i vrårna hemma? (Undrar bara.) Visst är naturen fantastisk?

linda sa...

leksak för maran, jo jag tackar jag. Så okänd var den då inte... Finns i vanlig ordbok. Hade fel stavning bara. Men väldigt intressanta är de, inte tal om annat! Ska nog "rota" lite till...mvh

Anders sa...

De två anonyma den 16 juni är jag, har inget konto, men jag kan skriva ett namn iaf.

Ja de var ju kända (av vetenskapen, inte av majoriteten av allmänheten) när man väl kunde lista ut vad de heter officiellt. Dock finns det nästan inget skrivet om dem på internet, så den här bloggen har nu blivit centrum för mallrikar/marlekor på nätet med all denna information.

Jag har tyvärr inga liggande hemma. Jag tror alla mallrikar vi har hittat ligger i nån låda på landet, får leta där någon gång.
Intressanta prylar är de iaf.

linda sa...

HEJ, Anders va de du?:)Trevligt. Ha det så bra o tack.

Populära inlägg